
Thee bereiden op de gong fu manier.
Elders op deze site vind je waar de gongfu set uit bestaat en hoe je deze moet ontwaken, maar hoe maak je nu eigenlijk thee klaar met behulp van de gongfu cha set? De bereidingswijze is over het algemeen hetzelfde voor de verschillende theeën die voornamelijk gebruikt worden met een gongfu cha ceremonie. De belangrijkste soorten thee zijn puerh, oolong, mao cha, losse gefermenteerde puerh thee en hei cha, welke vergelijkbaar is met puerh maar anders gefermenteerd is. Witte groene en zwarte thee kunnen trouwens ook perfect gongfu style gebrouwen worden.
Maar voor de duidelijkheid behandelen we als voorbeeld alleen het brouwen van puerh omdat de handelingen grotendeels hetzelfde zijn en puerh het meest populair is samen met oolong thee om op deze manier klaar te maken. De grootste verschillen tussen de verschillende theesoorten zijn watertemperatuur en de tijd dat de bladeren moeten trekken.
Het maakt voor de bereiding niet heel veel uit of je een gaiwan of een theepot gebruikt aangezien de hoeveelheid theebladeren per 100ml hetzelfde blijft. Ikzelf schat de hoeveelheid thee die ik in mijn gaiwan of theepot stop en neem het niet zo nauw met de exacte hoeveelheid gram per 100ml water. Aangeraden wordt ongeveer 6 tot 8 gram puerh theebladeren per 100ml water. Probeer dus uit te zoeken hoeveel ml je theepot of gaiwan is en hoeveel thee per 100ml jij lekker vind om te drinken. De 6 tot 8 gram bladeren per 100ml is niet meer dan een leidraad, smaken verschillen.
Stop de thee in je gaiwan of theepot en breng water aan de kook tot 100 graden celcius (voor oolong thee en andere theesoorten kan de temperatuur lager liggen). Een goede ketel die de juiste temperatuur aanhoudt is erg handig voor gongfu cha. Giet het water over de bladeren en doe de deksel op de gaiwan of theepot, wacht 3 tot 5 seconden en giet het water eruit. Dit water gooien we weg! we drinken het niet op vanwege het feit dat puerh theecakes jarenlang zijn opgeslagen in een warenhuis. Dit zorgt ervoor dat de bladeren ontwaken en er meer smaak vrij komt, tevens spoelt het eventueel stof en vuil van het jarenlange rijpen weg (in geval va oude puerh thee). Bij sommige hele oude theeën herhaal ik het spoelen een tweede keer. Dit is niet noodzakelijk, maar ik vind het zelf wel een fijn idee met bijvoorbeeld een 25 jaar oude rijpe puerh thee cake. De smaak zal niet verloren gaan omdat bij de eerste keer brouwen er nog niet heel veel smaak aan de bladeren zitten totdat deze ontwaakt zijn.

Nu zijn de bladeren klaar om er thee mee te zetten die gedronken kan worden. Giet wederom heet water over de theebladeren en doe de deksel op de gaiwan of theepot. en wacht 15 seconden. Na de 15 seconden giet je de thee in de gongdáo bei oftewel de schenkkan, zodat alle drinkers dezelfde theesmaak kunnen ervaren. Dit is niet noodzakelijk en je kunt deze stap overslaan door de thee gelijk in je theekopje te gieten. Drink je met meerdere menen samen is een schenkkan aan te raden omdat dit voorkomt dat de ene persoon een sterkere thee dan de anderen krijgt ingeschonken. Het is bij puerh thee belangrijk dat je zoveel mogelijk water uit de gaiwan of theepot schenkt, als er water achterblijft zal bij de volgende keer dat je de thee laat trekken de thee erg bitter kan smaken echter geldt dit vooral voor de jongere bittere puerh thee. Schenk daarna de thee in de kopjes vanuit de grotere kan.
Bij de tweede keer dat je water bij de bladeren doet kun je weer 10 of minder seconden aanhouden om de bladeren te laten trekken, de bladeren zijn nu volledig ontwaakt wat in een sterkere smaak kan resulteren, vandaar de kortere trektijd. hierna kun je de voorgaande trektijd aanhouden en elke keer +5 seconden toevoegen. Dus als je 10 seconden aanhoudt bij de tweede keer thee trekken dan kun je bij de derde keer 15 seconden aanhouden, daarna bij de vierde keer 20 seconden etc. Movht je de thee erg bitter vinden smaken dan kun je de thee de volgende keer iets korter laten trekken. Hoe langer de thee trekt hoe sterker de smaak, inclusief de mogelijke bitterheid. Wel zullen de bladeren per keer steeds minder sterk gaan smaken. Smaak is subjectief, wat jij lekker vind smaken, kan iemand anders minder lekker vinden. Maar als je in gedachten houd dat hoe langer de thee trekt hoe sterker hij smaakt kun je hier mee spelen en zelf achter de perfecte zettijd komen. Mocht het water na verloop van tijd afkoelen, kun je ook de tijd dat de bladeren trekken verhogen om het balans te houden. Echter zorgt te koud water ervoor dat de smaak dusdanig veranderd dat deze niet meer tot zijn recht komt, zorg er voor dat het water zoveel mogelijk rond de 90 tot 100 graden blijft.
Puerh thee bladeren van een puerh cake zijn over het algemeen van hogere kwaliteit dan een hoop losse puerh theeën die hier in Nederland in reguliere winkels worden verkocht. Dit zorgt er dus voor dat je dezelfde bladeren meerdere keren kunt laten trekken, soms wel tien tot vijftien keer! Als je dezelfde bladeren meerdere keren gebruikt zul je ook opmerken dat de smaak kan veranderen. Een puerh thee die bij de eerste twee keer trekken wat bitter smaakt, kan de vierde of vijfde keer veel minder bitter en wat zoeter smaken. Gooi de thee dus niet gelijk weg als hij te bitter is maar probeer hier mee te spelen, laat de bladeren korter trekken of gebruik iets koeler water (95 graden bijvoorbeeld). Of doe een extra spoeling voordat je de bladeren gebruikt om echt te drinken. Gongfu is namelijk niet alleen thee drinken, het is thee ervaren.

