
Verschillen tussen een theepot en gaiwan, gemaakt van porselein of klei.
Als je op zoek bent naar een gaiwan of theepot zie je dat er veel verschillende soorten zijn, met als grootste verschil het materiaal waar ze van gemaakt zijn. Over het algemeen is een gaiwan van porselein makkelijker te vinden dan een gaiwan van klei. Bij een gongfu theepot is dit omgekeerd en vind je veel verschillende soorten van klei. Beide materialen hebben zijn voor en nadelen. Zo is een gaiwan of theepot van porselein vriendelijker in de onderhoud en geven ze vaak een schone en neutrale smaak van de thee af. Klei daarentegen is poreus en neemt de smaak van thee in zich op waardoor na verloop van tijd de smaak beïnvloed wordt. Omdat de klei poreus is kun je deze niet met afwasmiddel afwassen omdat het anders die geur en smaak opneemt. Ook kun je maar één soort thee gebruiken per gaiwan of theepot gemaakt van klei omdat je anders een mix van verschillende soorten thee smaken krijgt.
Het verschil tussen een gaiwan en theepot is dat een gaiwan meerdere functies heeft ten opzichte van een theepot. je kunt met een gaiwan op verschillende manieren de thee over schenken en ook door middel van de deksel bepalen hoe snel je de thee over schenkt. Je kunt zelfs gelijk vanuit de gaiwan drinken door de deksel iets opzij te schuiven en deze als een soort filter te gebruiken. Dit was vroeger ook de gebruikelijke manier om thee te drinken in bepaalde delen van China.
Een theepot daarentegen heeft één functie, thee brouwen en schenken op één manier. Hierdoor is een theepot simpeler in gebruik. Een voordeel ten opzichte van een gaiwan is dat een theepot minder snel warmte verliest door de nauwsluitende deksel. hierdoor blijft de warmte beter gelijk dan bij een gaiwan het geval is. In tegenstelling tot westerse theepotten zijn de theepotten die in gong fu cha gebruikt worden voornamelijk van klei gemaakt. Dit omdat de thee reageert op de klei. Hoe poreuzer de klei hoe vlakker de thee smaakt. Naast de intensiteit word echter ook de bitterheid verminderd bij bepaalde theeën.

Er zijn een aantal verschillende soorten klei die traditioneel gebruikt worden voor het maken van een theepot, hieronder behandel ik de meest veel voorkomende soorten en tevens bij welke theesoort de klei het beste past.
Zi Ni : De meest bekende en populaire kleisoort voor theepotten. Donkerpaars van kleur en zeer poreus. dit zorgt ervoor dat de thee een afgeronde en gebalanceerde smaak krijgt. Deze klei is vooral geschikt voor Hong Cha, groene Oolong, zwarte thee en Shou / Shu Puerh thee.
Zhu Ni : Een rode kleisoort welke iets minder poreus dan Zi Ni klei is. Hierdoor is het vooral geschikt voor licht geoxideerde theeën zoals Sheng Puerh en Anxi Oolong thee.
Duan Ni : Een lichtgekleurde poreuze kleisoort variërent van beige tot geelbruin. Deze vlakt de thee erg af en is daarom geschikt voor oude gerijpte Sheng Puerh thee, groene Oolong, witte thee en Mao Cha (oude gefermenteerde losse thee).
Hong Ni : Een andere rode kleisoort, de minst poreuze soort. Hierdoor zal de smaak niet veel veranderen als de thee in aanraking met de klei komt. Geschikt voor zwarte thee, Sheng Puerh, Anxi Oolong en Groene Oolong.

