
Wat gebruik je bij gong fu thee?
Wat gebruik je tijdens een gong fu thee sessie? Als je op de Gong fu thee manier thee zet, gaat dat net even wat anders dan de westerse manier. Hier in Nederland koken we water en vullen we een mok waarna we er een theezakje in hangen. Dit werkt perfect, maar is kwa smaak toch echt net even wat anders. Zoals een oud collega mij vertelde na zijn eerste keer gong fu thee geprobeerd te hebben: “Gong fu smaakt als een goede volle en rijk-smakende limonade gemaakt met verse ingrediënten, waarbij de normale limonade in vergelijking erg waterig smaakt”. Op deze site zal voornamelijk de gewone benamingen gebruikt worden, echter is het wel interessant en soms handig om de traditionele benamingen te weten, vandaar dat ik deze ook benoem.
Allereerst de hulpmiddelen om de theebladeren met water te laten kennis maken, het belangrijkste voorwerp in gongfu cha, de gaiwan of theepot. De gaiwan vind zijn oorsprong in China en word al honderden jaren op dezelfde manier gebruikt. Een gaiwan is een groot kopje of kom welke op een schotel staat en voorzien is van een deksel. Vaak gemaakt van klei, porselein of keramiek.
De ander meest voorkomende manier om thee te brouwen tijdens gong fu is een kleine theepot. Deze theepot kan ook van keramiek of porselein gemaakt zijn. Maar het meest voorkomende materiaal van de chinese gong fu theepot is Yixing klei. Een speciale poreuze kleisoort welke na verloop van tijd de smaak van thee in zich opneemt.
Verder worden kleine kopjes gebruikt welke tevens gemaakt zijn van klei, keramiek of porselein. Hoewel gongfu ook alleen thuis gedaan kan worden, kan het ook een goede sociale aangelegenheid zijn. om samen met vrienden, collega’s of kennissen van te genieten en tot rust te komen of nieuwe theesoorten te proberen. De kopjes kan je vervolgens met een houten tang serveren of gewoon met je handen.
Om er voor te zorgen dat de thee over meerdere kopjes hetzelfde smaakt wordt er een aparte schenkkan gebruikt, een zogeheten “Gongdáo bei”. De letterlijke vertaling is rechtvaardigheids beker, de thee die je vanuit de gaiwan of theepot in de schenkkan schenkt word gemengt, als je het vanuit de schenkkan in de kopjes schenkt zorgt dit ervoor dat de thee in elk kopje dezelfde smaak krijgt. schenk je direct vanuit de gaiwan of theepot in de kopjes kan dat namelijk resulteren dat de eerste kopjes een sterkere thee krijgen dan de laatste twee kopjes en dat wil je voorkomen.

Wil je de onderkant van je kopjes, schenkkan of theepot droog maken doe je dat met een speciaal daarvoor bedoelde theedoek. Want je wilt niet dat de thee vanaf de onderkant van de schenkkan in het laatste kopje loopt. Thee morsen bij gong fu is niet erg. Zo wordt bijvoorbeeld in Thailand morsen gezien als een leermoment. En laat je droge theebladeren vallen wordt dit in China gezien als iets wat geluk brengt. Een gaiwan zal nooit zo netjes schenken als een theepot. Vandaar dat er ook een “Chápán” of tea tray gebruikt wordt. Dit is een houten of stenen rooster of oppervlakte met een opvangbak eronder om gelekte thee op te vangen.
Uiteraard heb je ook een ketel nodig. Het liefste een ketel waarin je zelf de temperatuur kan regelen. dit omdat verschillende theesoorten allemaal een andere temperatuur nodig hebben. Groene thee heeft over het algemeen water rond de 80 graden nodig, waar pu erh thee water van 100 graden nodig heeft.
Verder zijn er nog diverse andere kleine hulpmiddelen welke niet direct noodzakelijk zijn om te gebruiken tijdens een gongfu sessie zoals een thee mes. Deze word gebruikt om samengeperste theecakes open te breken. Een tea pet, of mascot ontbreekt vaak niet aan een gongfu sessie. Dit is vaak een dier of voorwerp gemaakt van klei welke op de tea tray staat. Hier giet je thee of water over om de teapet en de thee te eren. Sommige teapets word van gezegd dat ze geluk brengen en andere zorgen voor een goede gezondheid. Dit is het meest “nutteloze”, maar wel één van de leukste, voorwerpen van een gongfu sessie kwa noodzaak. Maar het voegt een leuk element toe aan het thee drinken.

