Een simpele gong fu cha setup.
Gong fu thee

Wat is gong fu thee?

Gongfu thee, beter bekend als gong fu cha, is “de kunst van het theezetten”. Veel mensen verwarren dit soms met een theeceremonie. het verschil is dat de theeceremonie zijn oorsprong heeft vanuit het oude Japan. En bij gongfu cha draait het vooral om de thee zelf en het zo goed mogelijk zetten van thee waarbij een diverse set van attributen een bijrol spelen. Deze attributen worden gebruikt om een zo goed mogelijk smakende thee thee zetten, het draait dus echt voornamelijk om de smaak van de thee en niet de ceremonie er omheen.

Bij gongfu cha proberen we de beste smaak uit de gedroogde bladeren te halen, het draait dus niet om het drinken van thee, maar om het proeven van thee. Je maakt eigenlijk kleine “porties” thee per keer in plaats van één grote pot. je focust je op je zintuigen bij het proeven van de thee en probeert waar te nemen hoe onder andere de smaak en geur veranderd naarmate je met dezelfde bladeren vaker thee brouwt. Een gongfu sessie bestaat dus uit het meerdere keren herbrouwen van dezelfde bladeren.

Een simpele gong fu cha setup.
Een simpele gong fu cha setup bestaande uit een theepot van klei, theekopje en een theekan.

De meest gebruikelijke manier om thee te zetten tijdens een Gong Fu sessie zijn door middel van een Gaiwan, een kopjes met schotel en deksel, of een kleine theepot. De theebladeren worden in de gaiwan of theepot gedaan, daarna wordt er water bij gedaan en, in tegenstelling tot de westerse manier van thee brouwen, schenk je de thee na 15 seconden uit de gaiwan of theepot. Dit kun je meerdere keren herhalen en je zal daardoor opmerken dat de smaak van de thee veranderd per keer dat je dezelfde bladeren gebruikt. Echter pas je elke keer de tijd aan voordat je de thee uit de gaiwan of thee geschonken word.

Ondanks dat je een hoop verschillende soorten thee op deze manier kunt brouwen, blijven de meest gebruikelijke soorten oolong thee en puerh thee. Oolong thee is niet volledig geoxideerd waardoor het tussen groene en zwarte thee in ligt. Puerh thee is gefermenteerde thee welke vaak samengeperst in een cake wordt verkocht. Hier in Nederland is puerh thee redelijk onbekend, via deze website hoop ik hier wat verandering in aan te brengen.