Oolong

Taiwanese oolong thee.

Taiwanese oolong thee is veel jonger dan de Chinese varianten. Dit komt omdat de oolong theeplanten pas in de 18e eeuw in Taiwan geïntroduceerd werden vanuit China en pas in de 19e eeuw werd de thee echt verbouwd. De oolong theeplanten kwamen vooral uit de Anxi county regio. De hoge bergtoppen in Taiwan gecombineerd met de rijk voedzame grond op het eiland maakte het hier zeer geschikt voor theeplantages en dat zorgde voor een unieke oolong theesoort met een rijke smaak. Na verloop van tijd werden hier meerdere soorten oolong thee verbouwd.

Gerolde en geroosterde Taiwanese oolong thee.

Mede hierdoor hebben de Taiwanese oolong theesoorten een complexe smaak welke varieert van honing tot bloemachtig en van krachtig tot roomachtig. Oolong thee uit Taiwan heeft een oxidatie percentage variërend tussen de 10% tot 85% wat de smaak beïnvloed. Ook worden de bladeren in verschillende vormen gerold van kleine bolletjes tot gedraaide bladeren of onbewerkte bladeren.

Tegenwoordig is Taiwan verantwoordelijk voor 20% van de oolong thee productie. Vooral de lichtere oolong thee populair, deze thee lijkt erg op groene thee.