
Welke soorten oolong thee zijn er?
Oolong Thee is een andere veel gebruikte soort thee bij gong fu cha. Deze thee is half-geoxideerd door de bladeren een tijd in de zon te laten liggen. Daarna worden deze bladeren opgerold tot kleine “balletjes” van bladeren. De bladeren worden hierbij gekneusd en gebruind waardoor de smaak beter tot zijn recht komt. De smaak van oolong Thee kan variëren van licht zoet en honing achting, hout en rokerig tot aan groen en fris zoals groene thee.
Er zijn vier verschillende variaties van oolong thee. Deze hangen vooral af van de locaties waar de thee verbouwd en geoogst word:

Wuyi Shan oolong:
Komt uit WuYi mountain in de Fujian regio. Hier komen de meest bekende een duurdere oolong theeën vandaan zoals Da Hong Pao Oolong. Dit is één van de eerst erkende oolong thee regio’s in China.
Anxi oolong:
Anxi county is een bergachtig en lastig bereikbaar gebied. Ook Anxi county ligt in de Fujian provincie. Vanwege de rotsachtige grond smaken de theeën uit deze regio mineraalachtig. De meest bekende oolong thee uit dit gebied is Tie Guan Yin Oolong.
Phoenix Mountain in Guangdong:
Deze berg (Phoenix mountain) ligt in een lastig en vrijwel onbereikbaar gebied in de Guangdong provincie van China. De theeboeren in deze regio gebruiken stekjes of klonen van theeplanten om de genetische waarde te behouden. Hierdoor worden de specifieke smaakpatronen van de thee behouden. Dancong Oolong komt uit deze regio.
Taiwanese oolong:
De Taiwanese oolong is de meest recente van de oolong regio’s en plantages. Planten werden vanuit vooral vanuit Anxi County naar Taiwan vervoerd. Variaties in landschap zorgen voor vele verscheidenen oolong theeën die uit Taiwan komen. De meest bekende Taiwanese oolongs kunnen makkelijk verward worden voor groene thee vanwege de felgroene kleur.
Dit zijn de vier verschillende oolong theesoorten. Binnen deze regio’s en soorten zijn uiteraard nog tal van specifieke theesoorten te vinden, elk met unieke smaken en smaakprofielen.

