
Wat is fuzhuan thee?
Normaal als theebladeren schimmel bevatten gooi je deze weg. Er bestaat echter een theesoort waarbij schimmel juist geliefd is, dit is fuzhuan thee. Een theesoort die juist geprezen word vanwege de schimmel vorming in de samengedrukte theebladeren. Deze schimmel heeft een goudgele kleur en beïnvloed de thee positief zoals bijvoorbeeld een blauwe kaas ook heeft.
Fuzhuan thee is een gefermenteerde thee net als puerh. Deze theesoort word gemaakt van “hei cha” wat staat voor zwarte thee. Dit gebeurd ook via het “wetpiling” proces na het drogen van de bladeren om de fermentatie te versnellen. Hierna word de fuzhuan in blokken (of bakstenen / bricks) gedrukt. Deze blokken worden op zo’n manier samengeperst dat ze stevig genoeg zijn om niet uit elkaar te vallen, maar ook los genoeg zijn om te zorgen dat er “jin hua” binnenin kan groeien. Jin hua staat voor “golden flower”, gouden bloemen in het Nederlands, waarmee de goudkleurige schimmel bedoeld word. Hierna worden deze samengeperste blokken thee opgeslagen gedurende 1 tot 1,5 maand om de groei van de golden flower te bespoedigen. De officiële Latijnse naam van de schimmel is “eruotium cristatum” een probiotische schimmelsoort.

Het kan voorkomen dat de groei van deze schimmel opgewekt word door het gebruik van tarwemeel, pas dus op met het drinken van deze thee als je hier allergisch voor bent!
Fuzhuan is op dezelfde manier te bereiden als puerh en liu bao thee. Water van 100 graden Celsius en 5 a 6 gram per 100ml in een gaiwan of theepot. De smaak heeft iets weg van brood en champignons of paddenstoelen. Net als met een hoop thee verschild de smaak van individuele soorten nogal. Soms heeft het wat mout-achtige, bruine suiker en andere zoete ondertonen. Het is thee voor de liefhebber, niet iedereen zal deze thee kunnen waarderen. Of het idee van beschimmelde thee drinken fijn vinden. Maar voor de theeliefhebber die toch de stap waagt om deze thee te drinken wacht een unieke smaak ervaring.

