Overige thee

Wat is liu bao thee?

Liu bao thee is een zwarte thee die vergelijkbaar is met puerh thee. Net als met rijpe puerh thee betreft dit een thee soort die is gefermenteerd door het zogeheten “wet piling” waarbij de thee op een grote hoop geplaatst word om zo het fermentatie proces te versnellen. Echter word dit net iets anders gedaan dan de manier waarop rijpe puerh ge-wetpiled word.

Na de oogst word de liu bao thee gedroogd door de bladeren in de zon uit te stallen. Dit zorgt ervoor dat de bladeren langzaam oxideren. Als je de juiste hoeveelheid van oxidatie bereikt hebben worden ze bladeren kort gestoomd of gebakken in een pan om ze zo van hun groene kleur te ontdoen en een rijkere smaak te geven. Hierna worden de bladeren met de hand gerold zoals dit ook het geval is bij bijvoorbeeld Dancong oolong thee, hierna worden de bladeren nog een keer verhit op dezelfde manier als eerder beschreven. Pas hierna worden de bladeren op een grote hoop gelegd om het fermentatie proces te versnellen, dit word “wetpilen” genoemd.

Liu bao thee uit gerijpt sinds 1988 in een gaiwan.

In tegenstelling tot rijpe puerh welke in de jaren ‘70 tot stand kwam met het wetpiling proces word dit bij liu bao thee al gedaan sinds the 18e eeuw. Bij liu bao word dit ook gedaan tijdens het proces van het maken van de thee, bij rijpe puerh word dit pas gedaan nadat de thee al is verwerkt tot rauwe puerh.

Liu bao thee bevat over het algemeen over dikke bladeren met een donkerbruin tot zwarte kleur. En als je de thee brouwt zorgt dit voor een donker rode kleur. Liu bao thee heeft een kruidige en specerij achtige smaak zoals nootmuskaat en kaneel. Dit verschilt echter per liu bao soort en de leeftijd van de thee, want ook liu bao thee kan gerijpt worden. Sommige van deze theesoort smaken zoeter met tonen van honing of wat rokeriger kwa smaak.

Omdat liu bao een gefermenteerde en gerijpte thee is word aangeraden de theebladeren eerst te spoelen voordat je deze drinkt. Gebruik dezelfde hoeveelheid thee per 100ml zoals met puerh thee, rond de 5 tot 7 gram bladeren. Het water dient rond de 100 graden te zijn, ook dit is gelijk aan puerh thee.

Al met al is liu bao een interessante thee, die ook gerijpt en langer bewaard kan worden, en net als puerh een rijke en diepe smaaksensatie met zich meebrengt.