
Wat is witte thee?
Witte thee krijgt zijn naam vanwege de kleine witte haartjes die op de theebladeren groeien. En ook vanwege de kleur van de thee. Witte thee produceert namelijk een hele lichte thee kleur die in vergelijking met andere theesoorten bijna wit lijkt. Deze bladeren hebben ook een arbeidsintensief proces wat er mede voor zorgt dat witte thee vaak wat duurder is dan groene thee of zwarte thee.
Over het algemeen komt de meeste witte thee uit de Fujian provincie in China. De bladeren van witte thee worden allereerst gedroogd, dit kan zowel binnen als buiten in de zon gedaan worden. Dit zorgt ervoor dat de bladeren heel erg licht oxideren en zo hun gras-achtige smaak verliezen en daardoor meer complexiteit krijgen kwa smaak. Als laatste worden de bladeren verder gedroogd, soms worden voor het drogen rollers gebruikt die meer vocht uit de bladeren verwijderen. Echter bestaan er meerdere soorten witte thee, sommige van deze soorten kunnen dus op een iets andere manier bereid worden. Wel is het zo dat alleen witte thee uit de Fujian provincie echt witte thee genoemd mag worden.

Er bestaan 5 verschillende type witte thee. Deze types zijn: Yin Zhen Bai Hao (silver needle), Bai Mu Dan (white peony), Shou Mei (noble white tea), Gongmei en Fujian new craft (Da Bai Cha). Hiervan hebben over het algemeen de silver needle en white peony witte theesoorten de hoogste kwaliteit en zijn deze het populairste.
Om witte thee te bereiden moet je rekening houden met een lagere water temperatuur vanwege de delicate bladeren. Water van rond de 70 tot hooguit 80 graden Celsius is aan te raden. En net als met andere theesoorten zoals puerh en liu bao word ongeveer tussen de 5 en 7 gram bladeren per 100ml in een gaiwan of theepot aangeraden.
Vaak word ook beweerd dat witte thee minder caffeine bevat dan andere soorten thee. Echter hebben recentelijke onderzoeken aangetoond dat dit niet waar is en witte thee net zoveel caffeine bevat als andere theesoorten. Hou hier dus rekening mee met het drinken van witte thee op de late avond.
De smaak van witte thee is over het algemeen erg fris en fruitig, met wat zoetere ondertonen en weinig bitterheid. Een heerlijke thee voor de theeliefhebber die net iets anders zoekt.

