
Belangrijke eigenschappen van puerh thee.
Het rijpingsproces van puerh thee brengt een hoop belangrijke eigenschappen met zich mee, door middel van het rijpen van de theebladeren maakt de smaak van de thee een stuk complexer en dieper. Meningen van liefhebbers verschillen dan ook veel van elkaar en dat is één van de eigenschappen wat puerh thee zo interessant maakt, de leeftijd van de bladeren, de manier van opslag en de locatie van de opslag beïnvloeden allemaal de smaak, hierdoor valt er veel te ontdekken en te vergelijken. Echter kan dit voor mensen die net nieuw zijn met puerh thee erg overweldigend zijn, de makkelijkste manier om bekend te worden met puerh thee is door probeerverpakkingen te proberen die bestaan uit verschillende soorten puerh met verschillende eigenschappen en leeftijden.
Leeftijd:
De leeftijd van de bladeren is één van de belangrijkste factoren die de smaak beïnvloed. Dit geldt voor zowel rauwe als rijpe puerh thee. Naast dat het de smaak beïnvloed wordt de thee ook milder als het ouder word. Een thee die misschien erg bitter smaakt na het plukken kan op een oudere leeftijd veel zoeter, dieper en complexer kunnen smaken. Voor rijpe thee is dit smaakverschil iets minder merkbaar dan van rauwe puerh.
Opslag:
De manier waarop de thee is opgeslagen is tevens zeer belangrijk. Hoe hoger de temperatuur en luchtvochtigheid hoe sneller de thee fermenteert en het rijpingsproces van de thee versnelt wordt. Dit verschilt dus per locatie.
Locatie:
De locatie van de theeplantage speelt ook een rol. In Yunnan waar veel thee verbouwd wordt kan de smaak flink verschillen afhankelijk van de locatie binnen de provincie Yunnan waar de thee verbouwd wordt. Zo staat de Menghai streek bekend vanwege de wat sterkere en zwaardere puerh thee en vanwege rijpe puerh. Yi Wu staat daarentegen weer bekend om zijn zachtere zoetere puerh thee. En zelfs binnen deze locaties kunnen kleinere gebieden flink van smaak verschillen.
Speciale gebieden en locaties:
Er zijn verschillende speciale gebieden en locaties die apart benoemd worden om aan te duiden dat het om speciale bladeren gaan. “Zhenshan” geeft bijvoorbeeld aan dat de bladeren van één en dezelfde berg komt, oftewel van dezelfde oude en traditionele berg / locatie. “Wild Arbor” betekent dat het van wilde theebomen komt en niet van een theeplantage. deze bomen groeien in het wild tussen andere planten en op natuurlijke grond en bodembedekking. “Gushu” betekent dat de bladeren van één en dezelfde theeboom afkomt en de puerh cake dus niet uit bladeren van meerdere bomen uit dezelfde regio bestaat.

Blends:
Dit is geen puerh met toegevoegde bestanddelen zoals fruit en kruiden, maar dit betreft een blend van verschillende theebladeren. Vooral fabrieken, maar ook lokale makers van thee, blenden al jarenlang thee om zo een betere smaak te krijgen van de thee. Een klein beetje op dezelfde manier als whiskey blends dat doet. Grotere fabrieken kunnen grote getallen losse puerh thee kopen om daarmee te blenden, als de puerh dan eenmaal geblend en
klaargemaakt is wordt het in een een cake geperst. Op de verpakking vind je dan een viercijferig nummer terug. Als voorbeeld gebruiken we het nummer “7532”. Dit nummer is een code om aan te duiden welke blend het is. De eerste twee nummers, “75” staat voor het jaartal wanneer de blend voor het eerst bedacht en geproduceerd is. Het derde nummer “3”duid de kwaliteit (met kwaliteit word de grootte van de bladeren bedoeld) van de bladeren die gebruikt zijn aan. “0” is de gradatie en “9” de hoogste gradatie van de bladeren die in de blend zitten. het laatste cijfer, in dit geval “2” is de fabriekscode. In dit geval is het de code van de Menghai thee fabriek.
Oogsttijden:
Er zijn twee voornaamste oogsttijden, de lente en de herfst. De lente thee is populairder omdat deze beter geschikt is om te rijpen. Herfst thee ruikt sterker maar wordt gezien als iets zwakker, een positieve bijeenkomst is dat herfst puerh thee daarom ook iets goedkoper is.

