Puerh

Enkele belangrijke puerh fabrieken en locaties.

Fabrieken produceren op grote schaal puerh, vaak staat dit ook aangegeven op de verpakking van de thee.

Menghai thee fabriek (Fabriekscode #2):

Ook bekend als “Dayi”, de Menghai thee fabriek is de grootste en meest bekende thee fabriekant van pu erh thee. Het is tevens de fabriek welke rijpe puerh in het leven geroepen heeft, samen met de Kunming thee fabriek, in 1973. Als je thee koopt van Menghai betaal je echter ook voor de naam, ditzelfde is het geval in ons land met A-merk producten. Dit neemt niet weg dat de Menghai fabriek goede thee produceert.

Xiaguan thee fabriek (Fabriekscode #3):

Xiaguan thee fabriek is gevestigd in de stad Dali en ze zijn voornamelijk bekend vanwege hun puerh thee geperst in de vorm van een paddenstoel in plaats van de gebruikelijke cake vorm. Xiaguan heeft verschillende merken waarmee het geasocieerd is, met name Fei tai voor de Taiwanese markt en Bao Yan voor de Tibetaanse markt. Ze maken goede en bekende rauwe puerh thee, maar hebben zich ook gevestigd in de rijpe puerh markt.

Een puerh cake welke meerdere jaren opgeslagen is in Guangdong. Deze regio kent een extreem hoge luchtvochtigheid die er voor zorgt dat de thee extra snel rijpt. Dit zorgt voor een specifieke “wet storage” smaak.

Puerh van enkele afkomst:

Vaak is de puerh gemaakt door een fabriek een blend van verschillende bladeren gemaakt. Mede door de druk van de Chinese hogere klasse is de vraag naar betere puerh toegenomen. Regio’s zoals Lao Banzhang en Guafengzhai produceren zeer goede puerh voor een hoge prijs. Deze prijs is vaak een specualtie naar aanleiding van de thee van voorgaande jaren, vergelijkbaar met de prijsbepaling van wijn.

Yi Wu regio:

Gelegen naast de grens met Laos naast zich zes beroemde bergen waar thee verbouwd wordt. Yi wu is snel bekend geworden in de eerste helft van de vorige eeuw. In die tijd produceerde ze vooral losse puerh thee, mao cha genaamd, voor de grotere fabrieken. Tegenwoordig is Yi Wu uitgegroeid tot een bekende merknaam en regio van goede kwaliteit thee en dan voornamelijk het “gushu” materiaal is zeer geliefd.

Bulang regio:

In Menghai bevind zich de Bulang regio welke bijna een compleet tegenovergestelde van Yi Wu kwa smaak. De smaak van Bulang is bitter donker en sterk. Vanwege deze sterke smaak vind je Bulang pu erh terug in rijpe puerh thee van de bekendere fabrieken. Tevens vind je in deze regio de bekende Lao Banzhang en Lao Mane pu erh thee locaties.

Uiteraard zijn er nog veel meer verschillende theelocaties en fabrieken met elk hun eigen voor en nadelen als het aankomt op de thee. Dat maakt puerh thee zo leuk, naast het drinken is er genoeg om zelf te ontdekken!