
Hoe bewaar je puerh cakes?
De meest gestelde vraag omtrent puerh is hoe je puerh thee het beste kunt bewaren. Op sociale media wordt deze vraag vrijwel wekelijks zo niet dagelijks gesteld. Er zijn verschillende manieren om de thee te bewaren elk met zijn eigen voor of nadelen. Het grootste probleem dat overwonnen dient te worden is de luchtvochtigheid. Omdat Nederland een stuk minder luchtvochtig is dan de regio’s van bijvoorbeeld Yunnan of Hongkong waar de puerh cakes opgeslagen liggen bestaat er een risico dat je puerh cakes uitdrogen als je ze zo in de kast bewaard. We moeten dit probleem dus als eerste aanpakken.
Het makkelijkste omdat te doen is met behulp van een zogeheten “Boveda pack”. Dit is een zakje die voedsel en andere spullen zoals bijvoorbeeld tabak vershoud door de luchtvochtigheid op peil te houden. Deze zijn te krijgen in verschillende procenten van luchtvochtigheid. Voor puerh thee zou de optimale luchtvochtigheid tussen de 60 en 70 procent in moeten zitten. Boveda packs van 62% of 64% zijn dus ideaal.
Echter kun je deze niet zo in de kast bij je thee stoppen, omdat ze dan niet werken. De meest gebruikelijke manier om een puerh cake die je veel drinkt te bewaren is in een niet doorschijnende “mylar bag”, dit is een vacuüm hersluitbare verpakking waar je de thee cake in kan stoppen samen met een boveda pack om de luchtvochtigheid op peil te houden en te zorgen dat je puerh cake niet uitdroogt in de droge lucht of schimmelt als de luchtvochtigheid te hoog ligt.

Wil je meerdere cakes bewaren, al dan niet voor langere tijd, dan in een glazen tupperware container de perfecte oplossing. Ik raad specifiek glas aan omdat we tegenwoordig steeds meer gewaarschuwd worden voor microplastics, dus glas is de meest veilige oplossing om thee te bewaren. Het is belangrijk dat deze goed afsluitbaar is, het liefste zelfs dat deze luchtdicht is. stop hier je puerh cakes in. In deze glazen bak stop je naast de cakes een boveda pack die de luchtvochtigheid reguleert samen met een hygrometer om de luchtvochtigheid te meten. Deze heb je vaak al voor een paar euro. Eens per week wordt aangeraden om de deksel van de bak open te maken om de cakes 15 tot 30 minuten te laten luchten om schimmel te voorkomen. Bij mylar zakken met een thee die je vaak drinkt is dit niet nodig omdat elke keer dat je de thee drinkt deze gelucht wordt.
Bewaar de puerh cakes nooit in direct zonlicht en altijd op een donkere plaats. zorg ervoor dat je rijpe en rauwe puerh gescheiden van elkaar bewaard. Puerh cakes nemen geuren en smaken van de omgeving in zich op wat de smaak negatief kan beïnvloeden. Bewaar puerh cakes dus nooit in de buurt van een plek waar eten wordt bereid of een openhaard of iets dergelijks staat. Een normale kast op kamertemperatuur waar je mylar bags of glazen bak vol puerh cakes in kan bewaren is al meer dan voldoende.

