
Puerh thee, de basis.
Puerh thee is een theesoort die een hoop mensen kennen als een afslankmiddel omdat het vaak zo aangeboden wordt. Er bestaat zo veel misinformatie rond puerh thee dat een hoop mensen nog steeds niet weten wat puerh thee nu echt is. Puerh thee is bijna zoals een groene thee behalve dat de thee in de zon gedroogd is ten opzichte van de gekookte groene thee. En omdat het zongedroogd is kun je puerh thee langer bewaren en zelfs laten rijpen omdat de thee naar verloop van tijd langzaam aan oxideert. Hierdoor krijgt puerh een complexe smaak welke na verloop van tijd en jaren veranderd. De smaak veranderd zelfs tijdens het drinken van de thee in één gongfu sessie. Er zijn enkele verschillende soorten puerh thee. Je hebt rauwe puerh thee (sheng), en oude gerijpte rauwe puerh thee (aged sheng) en rijpe puerh thee (shou of shu).
Puerh is ontstaan door de export van thee naar buurlanden van China, verse thee werd geplukt en om ruimte te besparen werden ze samengeperst. Omdat vroeger de thee voornamelijk per paardenkar vervoerd werd, werd de thee blootgesteld aan de elementen van de natuur, warmte van de zon, regen, luchtvochtigheid. Hierdoor fermenteert de thee en kreeg het zijn unieke smaak welke voornamelijk bij de mensen in Nepal in de smaak viel. Toen de mensen doorkregen dat de smaak op deze manier positief beïnvloed werd probeerde ze dit na te maken, hierdoor werd de puerh thee zoals wij deze nu kennen geboren.

Rauwe (sheng) puerh is een thee waarvan de bladeren worden geplukt, daarna kort worden verwarmd in een grote wok, de bladeren worden opgerold en in de zon gedroogd zodat het fermentatieproces langzaam op gang komt. Dit proces produceert “mao cha”, oftewel losse puerh thee. Hierna wordt de thee samengeperst in een schijf, een cake, of in een een andere vorm zoals een paddenstoel, kleine parel (dragonball) of baksteen. Dit samenpersen werd traditioneel gedaan door een zware steen, maar tegenwoordig wordt ook hydraulische pers gebruikt.
Gerijpte (aged sheng) puerh: Naarmate sheng puerh opgeslagen en gerijpt wordt veranderd de smaak drastisch! Na verloop van tijd verandert de bittere smaak naar een veel zoetere en diepere smaak. Andere smaken kunnen ook naar de voorgrond treden na verloop van tijd. Puerh kan soms tientallen jaren gerijpt worden.
Rijpe (shou of shu) puerh, ook wel Shou / shu genoemd, is gekookte puerh thee, oorspronkelijk in de jaren ‘70 uitgevonden om de vraag naar pu erh in onder andere Hong Kong te kunnen bijbenen. Rijpe puerh bootst het rijpingsproces van rauwe puerh na in veel kortere tijd, soms al na 45 dagen ten opzichte van 20 jaar rijpen van de rauwe puerh thee bladeren. De theebladeren van rijpe puerh worden gekookt en vervolgens op een stapel gegooid (wetpiling) in extreme luchtvochtigheid en humide omstandigheden. Dit versneld het fermentatieproces van de bladeren. Het eindresultaat is anders dan de gerijpte rauwe puerh thee, maar nog steeds een redelijk alternatief voor rauwe puerh. Als de rijpe thee licht gefermenteerd is door het “wetpiling” is het mogelijk om de rijpe puerh nog verder te rijpen in een opslag zoals dit met rauwe puerh thee bladeren.

